Bedrijven
Waar sta je nu en waar wil je naartoe?
Hoeveel rokers zijn er?
Waar wordt er gerookt?
Is er al een rookbeleid?
Hoe wordt jouw bedrijf rookvrij?
Wat zijn de voordelen voor ons?
De voordelen van een rookbeleid
Je hebt er als onderneming alle belang bij om een goed rookbeleid uit te werken. Een gebrekkig rookbeleid kost je onderneming tijd en geld, en vergroot de kans op conflicten tussen rokers en niet-rokende medewerkers. Bovendien creëer je met een rookbeleid een win-winsituatie.
Investeren in een rookbeleid levert je op korte en middellange termijn winst op. Uit onderzoek blijkt dat elke rokende medewerker je onderneming tussen de 4.000 en 4.500 euro per jaar kost.
Daarnaast heeft een rookbeleid ook een positieve impact op de gezondheid van je medewerkers. Kortom, kiezen voor een rookbeleid is goed voor alle partijen.
Uitwerken rookbeleid
Een goed rookbeleid bestaat uit een mix van acties op verschillende terreinen:
Uitwerken rookbeleid
Een goed rookbeleid bestaat uit een mix van acties op verschillende terreinen:
Educatie
Omgevingsinterventies
Afspraken en regels
Zorg en begeleiding
Rookstopcampagne organiseren
Je kan op het bedrijf een rookstopstopcampagne organiseren om ze te helpen stoppen. Deze bestaat uit de volgende stappen:
Communicatie
Op een positieve misschien zelfs soms ludieke manier medewerkers informeren en sensibiliseren over roken en stoppen met roken op het werk. (goede voorbeelden van andere bedrijven kunnen aangevraagd worden)
Infosessie
Doel: zoveel mogelijk rokende werknemers te informeren over een rookverslaving en de mogelijkheden om te stoppen met roken. Meest succesvol wanneer de rokers tijdens de werktijd worden gemotiveerd om te komen luisteren naar de tabakoloog. Nadien beslissen ze zelf of ze willen starten met de rookstopbegeleiding
Duur: 1uur
Rookstopbegeleiding
Doel: zoveel mogelijk rokers succesvol te begeleiden naar een rookvrije toekomst
Duur: 8 sessies van 1 tot 1.5uur
Aantal deelnemers/groep: max 15
Tijdstip: volledig op maat, bv 1 groep aan het einde van hun vroege shift en 1 aan het begin van hun late shift
Aanbod
-
Samen kijken naar het huidige rookbeleid en luisteren waar jullie naartoe willen in de toekomst met het rookbeleid. Eventuele tussenstappen formuleren.
-
De tabakoloog komt onsite om rokers aan te spreken tijdens hun rookpauze. Op een heel laagdrempelige manier zonder oordeel luisteren of ze ooit al gedacht hebben aan stoppen met roken. Op die manier de rokers motiveren om deel te nemen aan de infosessie en/of rookstopbegeleiding.
-
Het is de bedoeling om hier zoveel mogelijk rokers naartoe te leiden, zowel de gemotiveerden alsook zij die nog niet gedacht hebben aan stoppen. Tijdens de infosessie wordt er gesproken hoe een tabaksverslaving nu juist werkt en hoe het komt dat het zo lastig is om te stoppen met roken en herval vaak voorkomt. Meestal kiezen alle aanwezigen van een infosessie er ook voor om deel te nemen aan de rookstopbegeleiding.
-
Met een groep van maximum 15 deelnemers gaan we stap voor stap naar een rookvrije toekomst. De 8 sessies zijn zo opgebouwd dat ze na de 3de sessie klaar zijn om te stoppen met roken. De eerste 4 sessies zijn wekelijks, de laatste 4 sessies is er 2 of 3 weken tussen elke sessie. Hier worden tips gegeven om vol te houden, niet aan te komen tijdens de rookstop, hoe omgaan met stress.
Het slaagpercentage is gemiddeld 70% na het einde van de cursus.
-
Individuele begeleiding bestaande uit 6 sessies (online)